عملیات به زراعی زعفران: با توجه به اینکه اصلاح نبات زعفران از طریق به نژادی امکان پذیر نیست لذا برای بازدهی بیشتر محصول و ارتقاء کمی و کیفی آن باید به عوامل زیر متوصل شد: 1 - زمین انتخاب شده برای کاشت زعفران باید حاصلخیز بوده و غنی از مواد غذایی و آلی باشد. 2 - پیازهای درشت و سالم عاری از هر گونه بیماری و آلودگی برای کشت مزرعه انتخاب شود. 3 - ردیف کاری به جای کپه کاری نتیجه بهتری می دهد و عملیات ماشینی را در داخل مزرعه سهل و آسان می کند. 4 - از پیازهای خشکه کن و محافظت شده در شرایط خشک و خنک و تهویه شده استفاده شود. 5 - در هنگام استراحت تابستانی گیاه زعفران از آبیاری آن خودداری شود. 6 - در عمق کاشت پیازها دقت شود که در مناطق سردسیر 20 - 15 سانتیمتر و در مناطق معتدل 15 - 10 سانتیمتر کمتر نباشد. 7 - حتی الامکان در موقع خواب تابستانه با علف های هرز مبارزه شود. 8 - چون هرساله پیازها به سطح خاک نزدیک می شوند افزودن لایه ای معادل 2 - 3 سانت متر از کود و خاک و خاکستر سبب حفاظت بیشتر پیازها از تنش های محیطی شده و در عین حال مواد مغذی بیشتری به گیاه می رسد. 9 - بهنگام تهیه زمین از اضافه کردن کودهای حیوانی بهمراه کودهای شیمیایی لازم که قبلا به مقدار و زمان مصرف آن اشاره شده مایقه ای نشود. 10 - پس از آبیاری سله شکنی زمین ضرورت کامل دارد تا گلها بآسانی بتوانند از خاک بیرون آیند منتهی باید دقت کرد که عمق سله شکنی طوری نباشد که به پیازهای زعفران آسیب برسد. 11 - مبارزه با جوندگان بخصوص انواع موش از اهمیت زیادی برخوردار است هرگونه سهل انگاری در این خصوص باعث از بین رفتن محصول و استقرار موشها در زمین می گردد. 12 - برداشت گل در ساعات اول روز (4 - 9 صبح) موقعی که گلها بصورت غنچه باشند باید انجام شود. 13 - در خشک کردن گلها باید دقت شود تا رنگ و عطر دلپذیر زعفران محفوظ بماند. 14 - بهترین روش خشک کردن زعفران روش توسینگ یا خشک کردن اسپانیایی است که بوسیله هیتر و الک نسوز انجام می شود. 15 - بالاخره زعفران باید در ظروف در بسته فلزی، چوبی قلع دار یا شیشه ای در دار دور از نور و رطوبت و حرارت نگهداری شود.
آب و هوای مناسب زعفران: زعفران گیاهی است نیمه گرمسیری و در نقاطی که دارای زمستانهای ملایم و تابستان گرم و خشک باشد بخوبی می روید
مقاومت زعفران در مقابل سرما زیاد است و لیکن چون دوران رشد آن مصادف با پائیز و زمستان و اوایل بهار است طبعا در این ایام به هوای مناسب و معتدلی نیاز دارد. در دوره خواب یا استراحت گیاه (تابستان) بارندگی یا آبیاری برای آن مضر است بنابراین کشت و کار آن در مناطق گیلان و مازندران و مناطق گرم جنوب کشور معمول نیست. اراضی آفتاب گیر و بدون درخت که ضمنا در معرض بادهای سرد نیز نباشد برای رشد زعفران مناسب است. با این وجود در برخی از روستاهای بیرجند و قاین در زیر سایه بوته های زرشک و در گناباد(سنو)همراه درختان بادام که در تابستان کمتر آبیاری می شوند کاشته می شود. حداکثر دمای این گیاه بین 40 تا 35 درجه سانتی گراد و در ارتفاع بین 1300 تا 2300 متر از سطح دریا عملکرد خوبی را نشان داده است.
عضو هیات مدیره صندوق بیمه محصولات کشاورزی با بیان اینکه بانک کشاورزی تاکنون 600 میلیارد تومان از منابع خود را صرف بیمه محصولات کشاورزی کرده است افزود: با توجه به اینکه دولت در دو سه سال اخیر برای پرداخت بدهی خود به صندوق بیمه محصولات کشاورزی بسیار حسن نیت داشته ولی هنوز این بدهی پرداخت نشده است.
قربانعلی خمسه تاکید کرد: این عامل در کنار سایر عوامل و متاثر بودن شدید درآمد کشاورزان از نوسانات قیمت بازار باعث شده که هنوز بیمه نتواند پاسخ مناسبی به نیازهای کشاورزان بدهد.
وی افزود: در این راستا باید علاوه بر اصلاح قوانین، ابزار و امکانات لازم در اختیار بخش خصوصی قرار گیرد و این بخش باید به کمک بیمه دولتی بیاید و بخش دولتی و خصوصی به کمک یکدیگر ریسکهای موجود در بخش کشاورزی را پوشش دهند.
خمسه با اشاره به بیمه زراعت و باغات در سال گذشته خاطرنشان کرد: سال گذشته به دلیل محدودیت منابع و برنامه مصوب در بخش زراعت و باغات با مقداری محدودیت در توسعه بیمه محصولات کشاورزی مواجه بودیم هرچند که از برنامه مصوب بیشتر عمل کردیم ولی میتوانست این رشد بهتر و بیشتر باشد ولی کمبود منابع باعث انقباظی عمل کردن و متوقف شدن رشد این بخش شد
یک کارشناس اقتصاد کشاورزی معتقد است: به دلیل کم ثباتی ساختار اقتصادی صنایع تبدیلی و تکمیلی در بخش کشاورزی وضعیت مطلوبی ندارد که دولت برای ایجاد انگیزه سرمایهگذاری بخش خصوصی باید به فکر تثبیت سیستم اقتصادی، از بین بردن رانتهای اقتصادی و کارایی سیستم بانکی باشد.
دکتر محمود حاج رحیمی ـ عضو هیات علمی دانشگاه کردستان ـ در گفتوگو با خبرنگار کشاورزی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، با تاکید بر اهمیت و نقش مهم صنایع تبدیلی در تکمیل چرخه تولید محصولات کشاورزی اظهار کرد: متاسفانه شکلگیری این صنایع در کشور ما نسبت به کشورهای توسعه یافته و حتی کشورهای در حال توسعه وضعیت مطلوبی ندارد و هنوز جایگاه مناسبی پیدا نکرده است که دلیل آن کم ثباتی ساختار اقتصادی است.
جهادکشاورزی بافت گفت: برداشت محصول زعفران از سطح ۶/۵هکتار مزرعه در این شهرستان آغاز شد. ناصر آقارضایی" روز دوشنبه در گفتگو با ایرنا افزود: از هر هکتار مزرعه زعفران در این منطقه بطور متوسط ۲/۵کیلوگرم گل زعفران برداشت خواهد شد. وی با بیان این که سالانه ۱۶/۵کیلوگرم زعفران در این شهرستان تولید می شود گفت: زعفران تولیدی بافت بر اساس آزمایشهای انجام شده از نظر طعم، عطر، اسانس و سایر فاکتورهای کیفیت در سطح استان کرمان بینظیر است.
داخلی.اقتصادی .کشاورزی .زعفران. مدیرجهاد کشاورزی خمین گفت: برداشت محصول زعفران از ۱۰هکتار از اراضی کشاورزی این شهرستان آغازشد. "حمیدرضا ناظری "روز دوشنبه در گفت وگو با ایرنا پیش بینی کرد: ۵۰کیلو گرم زعفران توسط ۱۵نفر از کشاورزان این شهرستان تاپایان آبان ماه برداشت شود.
داخلی.اقتصادی.کشاورزی.زعفران. برداشت زعفران از سطح ۴۷هکتار از مزارع زیر کشت این محصول در شهرستان شاهرود آغاز شد. "مرتضی معتمد" عمده مناطق کشت این محصول در این شهرستان را بسطام و حومه ذکر کرد و افزود: کشت زعفران در چند سال اخیر و با انتقال پیاز این محصول از مناطق خراسان رضوی در این شهرستان آغاز شده است.
اراک ، خبرگزاری جمهوری اسلامی ۸۶/۰۸/۰۵ مدیر جهاد کشاورزی شهرستان تفرش گفت : برداشت زعفران از سطح هفت هکتار از اراضی زیر کشت این محصول در این شهرستان آغاز شد. وی افزود: زعفران این شهرستان به دلیل کیفیت بالا بازار مناسبی در سطح استان و کشور دارد.ک /۳
نماینده مردم سراوان در مجلس شورای اسلامی گفت: تشکیل شرکت تعاونی تولید زعفران، تحول عظیمی در تولید این محصول ایجاد میکند. به گزارش روز دوشنبه ستاد برگزاری سومین جشنواره ملی طلای سرخ (زعفران) در قاین، هدایتالله میرمرادزهی افزود: در شرایطی که زعفران دومین محصول عمده کشور پس از نفت محسوب میشود، از این فرصت میتوان برای صادرات آن به خوبی بهره برد. او افزود: مهمترین مساله در رقابت بازارهای جهانی زعفران، حفظ کیفیت محصول است.
شرکت بسته بندی زعفران با نام طلای سرخ چشمه سنو وارد بازار می شود
زعفران سنو یکی از بهترین و باکیفیت ترین زعفران ها یه شمار می رود که از سال 87 با تشکیل این شرکت ،این محصول کاملا طبیعی وبهداشتی بدون داشتن واسطه از کشاورزان خریداری شده و باقیمت مناسب وارد سبد کالایی کشور خواهد شد.
طرح کشت و برداشت محصول زعفران از یک مزرعه نمایشی و نمونه در شهرستان خلخال با موفقیت اجرا شد.
مدیر جهاد کشاورزی خلخال روز دوشنبه در این زمینه گفت: کشت این محصول صادراتی در خلخال دارای سابقه ۲۰ساله بوده و با توجه به شرایط جوی خلخال که بیشترین اختلاف دمای شبانه روز را دارد در منطقه اسدآباد روستای مجره خلخال عملکرد خوبی نشان داده است.
اکبر سلیمیان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: در صورت توسعه مزارع کشت شده زعفران در شرایط اقلیمی سرد خلخال ، کشت این محصول میتواند به عنوان یکی از محورهای توسعه کشاورزی این شهرستان مورد توجه مسوولان قرار بگیرد.
وی گفت: در زمان رشد گیاه زعفران در این منطقه که مهر و آبان ماه است نزولات جوی به اندازه کافی وجود دارد و از طرفی توقف رشد غالب گیاهان زمینه استفاده بهینه از منابع آبی خاکی و عوامل اقلیمی برای کشت گسترده این محصول در اراضی بایر منطقه خصوصا بصورت دیم را فراهم میسازد.
وی افزود: نتایج بدست آمده نشان میدهد با توجه به خصوصیات اقلیمی و تناسب برخی شاخصهای اکولوژیکی و سازگاری ، زعفران خلخال میتواند در زمره خوش رنگترین و خوشبوترین زعفرانهای ایران و جهان قرار گیرد.
شهرستان خلخال با ۱۰۵هزار نفر جمعیت در جنوب استان اردبیل واقع است.
طرح کشت و برداشت محصول زعفران از یک مزرعه نمایشی و نمونه در شهرستان خلخال با موفقیت اجرا شد. مدیر جهاد کشاورزی خلخال روز دوشنبه در این زمینه گفت: کشت این محصول صادراتی در خلخال دارای سابقه ۲۰ساله بوده و با توجه به شرایط جوی خلخال که بیشترین اختلاف دمای شبانه روز را دارد در منطقه اسدآباد روستای مجره خلخال عملکرد خوبی نشان داده است.
عضو کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی گفت: بستهبندی نامطلوب زعفران موجب خدشهدار شدن هویت ملی و آسیب به چرخه اقتصادی این محصول میشود. نماینده مردم تربت جام و تایباد گفت: عمده تولیدکنندگان زعفران را کشاورزان خردهپا تشکیل میدهند و به رغم گردش مالی مناسب این محصول، به دلیل فقدان اطلاع رسانی صحیح در این زمینه کشاورزان تاکنون نتوانستهاند از تریبون موثری نسبت به تعیین جایگاه زعفران در کشور برخوردار باشند.